Sunday, June 21, 2015

Resepi Hari ini : kuih cara berlauk sedap sangat & mudah

Assalamualaikum ..
Salam Ramadhan Mubarak! Azam tahun ni saya nk masak makanan utk setiap kali berbuka puasa. So, utk hari ini .. saya ingin berkongsi juadah berbuka puasa yg simple sedap mudah & menyihatkan ..kuih cara berlauk!

Bahan-bahan :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 biji telur (dibasuh kulit telur terlebih dahulu)
3) 2 cawan air
4) 1 sudu kecil minyak sapi
5) stgh sudu kecil garam
6) pewarna kaler kuning

-Blend semua bahan-bahan diatas menggunakan blender. Ketepikan.

Bahan-bahan (Inti)
1) 200 gm daging kisar
2) 2 biji bawang besar (dipotong dadu)
3) 2 biji bawang putih (dicincang)
4) 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging
5) sedikit minyak utk menumis
6) stgh sudu kecil garam & 1 sudu kecil gula sebagai perasa

*aksesori dlm inti : cili besar (dihiris), daun sup (dihiris)

Cara-cara masak inti :
-tumis bawang besar dan bawang putih menggunakan minyak sehingga kekuningan.
-masukkkan serbuk kari & sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak.
-masukkan daging cincang & air.
-masukkan garam & gula
-tumis sehingga kering. Tutup api. Biar sejuk.

Cara-cara memasak kuih cara berlauk :
-panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak.
-masukkan bahan yg diblend sebanyak 90% ke dlm acuan.
-masukkan 1 sudu kecil inti & aksesori inti.
-tutup acuan menggunakan penutup /tudung periuk.
-menggunakan api kecil,  biar kuih masak sepenuhnya.
-ambil kuih dlm acuan menggunakan garpu.

Selamat mencuba uols! Senang & sangat sedap!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...