Bahan-bahan:
- 1 bhg kepala ikan merah (dibelah 2)
- serbuk kari ikan Adabi
- 2 biji bawang besar (dimayang)
- 4 biji bawang putih (dimayang)
- 1 mangkuk pati santan perah
- 2 tangkai daun kari
- 10 tangkai bendi
- 2 biji tomato (dipotong 6)
- semangkuk kecil air asam jawa
- 2 sudu kecil garam
- setgh sudu kecil gula
- secubit ajinomoto
- sedikit minyak masak cap buruh
Cara-cara:
- panaskan minyak
- tumis bawang merah, bawang putih & daun kari. Biar naik bau dan kekuningan.
- masukkan serbuk kari, api tidak terlalu besar. Masukkan sedikit air.
- Biar 5 min.
- masukkan santan
- masukkan air asam jawa. Kacau.
- masukkan kepala ikan.
- Masukkan garam, gula, ajinomoto.
- masukkan bendi, sehingga lembut
- masukkan tomato yg dipotong
- Biar ikan masak.
- okay, sedia dihidangkan :)
0 comments:
Post a Comment