Sunday, February 26, 2012

Pavlova Resepi ke?

Di sini saya sertakan resepi Pavlova yg juga dikongsikan oleh kenalan ;)

Bahan²nye :

* 4 large (120grams) egg whites
* 1 cup (200grams) superfine castor sugar
* 1/2 teaspoon pure vanilla extract
* 1 teaspoon white vinegar
* 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)

Untuk Topping:

* 1 cup (240ml) heavy whipping cream
* 1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated white sugar
* 1/2 teaspoon pure vanilla extract
* Freshfruit

Cara2nye:
1. Preheat oven dlm 130 deg celcius.

2. Pukul putih telur dan kemudian masukkan castor sugar sikit² sampai abis. Then
masukkan tepung jagung. Pukul sampai kembang sket.
Masukkan cuka & esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang (amik masa agak lama utk
kembang).
Angkat sket mixer, tgk sampai berkilat dan 'bertanduk'.
Terbalikkan mangkuk, make sure tak jatuh pavlova tue.
Kalau ketiga² tu ok, maknanye semua ok ;)

3. Then masuk dlm oven. Panaskan dlm 60min - 75min. After masak, biarkan pavlova
menyejuk kat dlm oven dgn membuka sedikit pintu oven.

4. Sementara tunggu pavlova sejuk, pukul semua topping (whipping cream, gula,
vanilla extract) sampai kembang.

5. Keluarkan pavlova then letak topping serta hiaskan freshfruit ikut suka anda.








Okay, Selamat mencuba!

** Perlu diingat, pavlova ini agak manis, jd tidak eloklah dimakan selalu :p

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...