Friday, March 11, 2011

TERKINI : Gempa bumi & tsunami di JepunSalam.. berita terkini. Jepun sekarang dilanda Gempa bumi dan tsunami. Disini saya kongsikan bersama, petikan dr BHarian Online :


Jepun Dilanda Gempa Bumi 8.9 Magnitud

TOKYO : Jepun dilanda gempa bumi berukuran 8.9 magnitud di timur laut negara itu dan menyebabkan tsunami setinggi empat meter yang menghanyutkan kereta dan meruntuhkan bangunan di sepanjang perairan dekat pusat gempa.

Terdapat laporan kecederaan akibat daripada kejadian berkenaan di Tokyo. Di beberapa tempat sepanjang perairan Jepun, rakaman televisyen menunjukkan kerosakan teruk akibat tsunami, dengan puluhan kereta, bot dan bangunan dihanyutkan air.

Sebuah kapal besar dihanyutkan tsunami yang merempuhnya ke arah tembok penahan di bandar Kesennuma, wilayah Miyagi, kata stesen ootage on public broadcaster NHK.

Pegawai sedang menilai jumlah kerosakan, kecederaan dan kematian akibat daripada gempa bumi tetapi tiada maklumat diperoleh setakat ini.

Gempa bumi itu berlaku pada jam 2.46 petang dan diikuti siri gegaran kuat termasuk 7.4 magnitud kira-kira 30 minit selepas itu.

*Sumber : bharian online

P/s : Bersama² kita doakan keselamatan rakyat Malaysia di sana.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...