Sunday, December 29, 2013

Resepi Hari ini : Ikan Cencaru / Jaket sambal sumbat terbaik!

Assalamualaikum ..

Menu hari ini adalah ringkas, sedap, sihat & mudah! Tak caya boleh tgk resepi Ikan Cencaru / Jaket sambal sumbat terbaik yang saya cuba ni .. Sangat sedap dan sesuai kepada mereka yang sedang mencari menu menu diet yang sihat & simple. Anak saya, Cella & papa nya sangat sukaa :)

Bahan² :
1) 3 ekor ikan cencaru / ikan jaket segar (dibelah pada bahagian tgh .. spt dalam gambar)
2) 5 sudu besar cili giling (apa² brand pon tak kisah, janji halal :)
3) 2 btg serai (dikisar) (takmo letak pon takpe ..kalu letak lagi ummph!)
4) 1 inci halia (dikisar)
5) 2 biji bawang besar (dikisar)
6) 3 biji bawang putih (dikisar)
7) 2 sudu besar gula (kalau masuk gula melaka, lagi sedap!)
8) 1 sudu kecil garam
9) minyak masak (untuk menumis sambal )


Cara² :
1) panaskan minyak. Masukkan cili giling, serai, halia, bawang putih & bawang besar. tumis biar naik bau & masukkan garam & gula. Masak sampai cili masak sekata. Tutup api.
2) Ambil ikan cencaru. Sumbat sambal yg telah dimasak tadi ke dalam ikan.
3) Bakar ikan dalam oven. ikan dititiskan minyak masak sedikit (Api atas bawah - suhu 200 selama 35 min.)
* Agak² sampai ikan masak.
* Kalau takde oven, boleh masak dalam kuali yg bertutup & dimasukkan 2 sudu minyak masak. Bakar sampai ikan masak.

Taraa! Ikan sedia dihidangkan .. Jom makan! Sedap nye. #masukBakulGolek²







Monday, December 23, 2013

Back to School Sale - keperluan sekolah

Assalamualaikum ..

Tahun 2014 puteri saya Cella akan melangkah ke Tahun satu. Wah dh besar anak mama! Terasa dh meningkat usia saya. Lagi seminggu sekolah nak bermula. Jadi kami nak beli keperluan sekolah cella.
Semua pusat membeli belah kat Malaysia ni tgh buat sale back to scholl sekarang. Jom kita pergi Sogo!

Kami pergi ke tingkat 5. Memang ruang yg khas utk 'back to school'.. Senang, semua ade! Warh! macam² brand baju sekolah dh ade sekarang ni. Seingat saya, masa zaman sekolah dulu² brand Canggih je lah yg terhebat! tp saya pakai yg takde brand, maklum le nenek tak berkemampuan & adik beradik yg lain lagi. Janji baju sekolah baru. Syukur Alhamdulillah!

Memang agak teruja melihat barang² sekolah untuk anak. lagi² la saya yg anak baru nk ke sekolah rendah. apa lagi kann .. Namun, dalam kita membeli belah baju anak, jgn lah kita membazir. Ikut lah budget & kemampuan masing². Asal jangan lari budget sudah la kan.

Kami membeli baju sekolah, bag sekolah, kasut & stokin, bekas pensel .. Agak byk pasang jugak kami beli, kerana mama cella agak malas nak basuh baju hari². lagi² kalau baju putih. Saya memilih brand kiko kerana jahitan dia agak cantik. Serius lah cantik. material dia pon agak lembut. Untuk baju sekolah agama, stok kain hijau nye kehabisan. Aduyai, kene carik kat tmpat lain lah.


Doa saya moga Cella berjaya di dunia & akhirat. Moga Allah memberi Rahmat Nya, perlindungan Nya & keberkatan Nya mengiringi kehidupan Cella sentiasa. Moga Cella menjadi anak yg Solehah & molek akhlak nya, Amin.










Sunday, December 22, 2013

Ride ke Tangkak - Ledang - Muar

Assalamualaikum,

Cerita ni agak menarik untuk dikongsikan saya rasa. Pertama kali ikut en suami ber konvoi bersama² FMOG. Haa.. spt biasa, puteri saya, cella kene tinggal la. huhu. sorry nak. Papa cella beria ajak mama utk ikut dia pusing² johor. :) Cella tinggal dgn maklong nye .. Balik hari je.

First stop berkumpul dipetronas Sg Besi. Bismillah! ER6f husband meluncur .. berdebar² jugak la. Sampai ke kedai Roti canai terbang, Tangkak. Brother kedai dh ready sediakan roti canai terbang, nasi lemak, mee goreng & teh tarik panas. serius seronok breakfast dgn semua bikers ni. diorang lebih terbuka & byk bercerita ttg pengalaman hidup mereka. Macam² cerita ;) Kebanyakan akak² yg saya jumpa mengikut suami berkonvoi & mereka dh saling mengenali. Ade juga yg dtg single rider woman. wow, tabik spring la. So, saya rasa tak kekok ..

Selesai breakfast, bergambar kenangan dgn brother roti canai terbang ni. perjalanan diteruskan ke Air terjun Gunung Ledang. Motor bleh parking kt dalam, dekat la sikit kot. Hah, saya dh awal² siap bawak baju nk main air terjun. hihi. ditambah pulak cuaca agak panas. Apa lagi kann .. ;) Selesai bermandi manda, perut dh mula berkeroncong! so, teruskan perjalanan mencari Mee bandung Muar. perjalanan diteruskan.

Kedai mee bandung muar ni terletak di pinggir muara sungai Muar. Nama kedai Abang Sayang .. hihi. Dari kedai ni, kita boleh tgk sungai muar disekeliling nya. Agin petang pon buat mata terbuai². hilang segala stress. Mee bandung nya? Ok serius cakap mee bandung Muar Abang Sayang memang terbaik. sedap. sedap. sedapp .. Siap ade sorang akak ni cakap, "mee dh abis, makan kuah je pon layan .. terbaek lah!"

Selesai makan², kami menuju ke surau bersebelahan bangunan utk menunaikan solat jamak takhir (zuhur dibawa ke Asar) .. Selesai solat, saya & en suami tak lepaskan peluang amik gambar .. Sesi bergambar beramai² seperti biasa sambil mengambil angin sungai .. Bak kata en suami, paling seronok sbb boleh park motor dkt dgn kedai. Ada kawasan luas. lepas makan leh lepak² amik gambar plak. :)

Ok, Mee bandung Muar adalah tempat terakhir untuk ride kali ni. Jadi seramai lebih 40 buah superbike yg join bersalam² utk balik ke area masing². Ade yg sempat add friend kt fb macam saya kot ;p Mungkin utk next event, mereka akan berjumpa balik. Saya mmg seronok la dpt berkenalan dgn kawan² baru dr pelbagai peringkat umur dan latar belakang. Semua nya best² & seronok berkawan :) Ade jodoh, kita jumpa lagi. InsyaAllah ..


Thursday, December 19, 2013

Cabut gigi. Sakit tak?

Assalamualaikum ..

Sakit tak cabut gigi? haha. Saya memang penakut nak cabut gigi. tapi bila dah dewasa & dh jadi mak orang .. saya acting berani la. lagi² depan anak kesayangan saya, Cella. :)

Tiga bulan lepas, dua gigi bongsu cella bahagian bawah bergoyang. kami biarkan je. kemudian gigi baru tumbuh kt gigi bergoyang tu, then kami macam panik lalu bawak cella jumpa dentist. Cella dh biasa teman saya sebelum ni ke klinik gigi, so Alhamdulillah dia memberikan kerjasama yg baik. tak sampai 5 minit, 2 btg gigi cella dcabut. hihi. Bayaran sebanyak rm40 utk 2 btg gigi tu. huhu.

Minggu lepas sebatang gigi cella yg atas pulak bergoyang. kali ini cella dh berani bermain² dgn gigi yg bergoyang tu. hihi, scary jugak la saya tengok. haha :D pastu dok ajak papa dia pegi cabut gigi kt klinik. Papa cella cakap, masa kecik² dulu kalau gigi bongsu mcm cella dh bergoyang, mak (opah cella) yg cabut kan. guna benang jek. (Sambil papa buat muka 'hebat' kt cella)

haa .. cella tergoda then nak cabut gigi ngn Opah! hihi. Pada hari kejadian, berani bercampur takut² cella merelakan gigi nya dicabut oleh Opah. ZaApp .. sekali sentap dgn benang, gigi cella dh terpelanting. hiii .. ngilunya sayaaa .. tp as usual, acting cool depan cella laa. ahah! Cella mcm nak nangis sbb terkejut. Mama dtg sebagai panglipulara (buat² teruja sambil bagi 'high 5' & tepuk tangannn) sambil juga disokong oleh maklong Cella. Terus tak jadi cella nak sedih & muka terus HAPPY!. Yeayy berjaya!

Maklong cakap baling kt bumbung biar gigi cepat tumbuh! bumbung tu apa maklong? aiyyak! .. then cella ckp lagi, tp cella nak berus gigi tu bersih² dgn colgate then nak simpan dlm bekas hair clip cella. Cella nk simpan, cella saayang gigi cella. Pastu cella tambah lg kt maklong, kalau buang kt bumbung macam mana dia boleh tumbuh .. dia bukan seed macam pokok. kt atas bumbung pon takde tanah .. ape la maklong! hahah :D maklong & saya gelak besar!

** Cepat nye besar puteri saya, terasa diri ni semakin tua ..

Gigi Cella dalam bekas
Cella dah takde gigi depan ;p


Wednesday, December 18, 2013

Movie Review : Disney Frozen .. Memang Best & berbaloi :)


Petang Ahad lepas, puteri kesayangan saya, Cella mengajak pergi tgk wayang movie Disney Frozen .. ini gara² dia tertengok iklan cerita ni kt papan iklan tepi jalan otw nak pergi rumah opah dia .. Apa lagi, cella, saya & papa nya bergerak ke IOI Mall puchong (tmpat feveret en hubby tgk wayang dari zaman sekolah ) .. hehe ;)

Movie Disney Frozen ini mengisahkan dua beradik elsa & anna yg juga merupakan puteri raja. Elsa mendapat sumpahan boleh menciptakan salji. Pada waktu kecilnya elsa tidak sengaja telah mencederakan adik nya ketika bermain bersama dgn menggunakan kuasanya. Disebabkan perkara itu Elsa mengurungkan diri & memulaukan adiknya kerana bimbang akan mencederakan adiknya lagi. Apabila dewasa Elsa ditabalkan menjadi Queen untuk negaranya.

Berlaku perselisihan fahan antara dua beradik itu sehingga mencetuskan pergaduhan. Elsa telah menjadikan negerinya mengalami musim sejuk yang melampau dan melarikan diri ke pergunungan. Anna berasa bersalah dan cuba menjejaki kakaknya. Pelbagai pengalaman telah ditempuhi anna. Jadi, utk mengetahui selanjutnya.. sila lah ke pawagam yg berdekatan. :D

Serius, bagi saya cerita ini mmg best. Mungkin saya memang suka kisah² Disney ni. Cerita ini mungkin lebih menarik sekiranya ditonton dalam versi 3D .. InsyaAllah, rasa nak tengok lagi untuk versi 3D pulak. haha, mesti best kan! Anak saya Cella paling teruja. Balik rumah siap carik lagu² dalam filem ini. Paling Cella suka lagu 'Let it Go .." siap dah boleh hafal lirik. alahai anak!

So, dari 5 star, saya bagi 5 stars! haha. serius Best. Mungkin naluri keanak²an masih ade dlm jiwa saya. terasa macam di Disneyland plak bila dgr lagu² yg dinyanyikan. Oh en Hubby, rasa nak pergi lagi ke Disneyland .. ;p


video



Resepi hari ini : agar-agar / jelly berkulit orange

Senang & cepat .. anak suka ibu gembira. Haha :D

Bahan-bahan :
1) Orange / oren (ambil kulit nya spt dlm gambar)
2) 1 packet agar-agar / jelly
3) pewarna ( lagi byk kaler, lagi menarik)
4) 7 cawan air
5) 2 senduk gula
6) 1/2 tbs garam

Cara-cara :
1) masak agar-agar bersama air, gula, garam sehingga agar-agar hancur. Tutup api.
2) asingkan agar-agar tadi kepada beberapa bekas. Titik kan pewarna pilihan.
* setiap bekas mewakili warna yg berlainan
3) masukkan agar-agar ke dalam kulit orange yg telah di potong.  Biar ia membeku.
4) potong orange yg berisi agar-agar itu seperti dlm gambar :)

Taraa .. dah siap! Senang & cepat kan. Boleh dihidangkan bersama jus fresh orange yg sejuk!

Agar-agar berkulit orange .. Aktiviti bersama anak

Assalamualaikum ..

Petang ni rasa agak malas untuk bawak cella pergi keluar bermain .. apa eh nak buat. Ting! Tetiba nak buat something ngn cella, agar dia tak boring.

Ok nak, jom kita buat agar-agar ye. Alamak plan nak buat rainbow jelly. Tp tinggal kaler hijau je dlm peti ais.
Ok, ade oren .. jom kita buat agar-agar kulit oren. Yeayy .. kalu byk kaler lg cantik ..

Tuesday, December 10, 2013

8 TIPS MEMANDU SEMASA HUJAN LEBAT


Assalamualaikum ..

Musim hujan melanda seluruh negeri kat Malaysia sekarang ni .. terutama pantai timur. KL & Selangor tak terlepas jugak. Jadi saya ingin berkongsi tips² memandu dalam keadaan hujan yg saya petik dari fb Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (Fire & Rescue Department of Malaysia)

8 TIPS MEMANDU SEMASA HUJAN LEBAT

Akhir-akhir ni kita saksikan kerap berlaku hujan lebat lebih-lebih lagi semasa musim tengkujuh ini, jadi adalah penting untuk kita mengetahui tips memandu ketika hujan (atau hujan lebat) bagi memastikan keselamatan anda sebagai pemandu dan juga penumpang lain selamat tiba ke destinasi.
Banyak tips memandu ketika hujan yang kita sedia maklum contohnya pasangkan wiper, perlahankan kenderaan, elak lopak air dan buka lampu jika perlu. Namun banyak lagi tips yang mungkin kita terlepas pandang, berikut merupakan antara tips-tips penting yang mungkin boleh mengelakkan anda di timpa musibah semasa pemanduan

1. Elakkan menekan brek apabila kereta tergelincir – Ini mungkin menyebabkan kereta terbabas, cara terbaik ialah kawal pemanduan menggunakan kemudi (steering), namun ia hanya berkesan untuk kereta yang dipandu perlahan sahaja.

2. Kurangkan memandu di lane kanan sekali. kenderaan dari arah berlawanan melalui lopak air dan menyebabkan percikan ke cermin hadapan kereta kita dan menghalang pandangan ke depan. Percikan berlaku selama lebih kurang 1 saat, boleh mendatangkan bahaya jika sedang memandu laju.

3. Jika keadaan hujan semakin lebat dan keadaan gelap dan kabus mengganggu penglihatan, berhenti seketika di kawasan rehat bagi mengelakkan kecelakaan atau kemalangan.

4. Jangan memandu mengekori terlalu rapat dengan kereta hadapan. Jalan tengah licin, kalau kereta depan brek mengejut, mungkin kita tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk memberhentikan kenderaan

5. JANGAN menyalakan lampu kecemasan (hazard), kerana lampu itu sepatutnya dinyalakan apabila BERHENTI sahaja.
(Sila semak semula buku panduan lesen L.)

6. Elakkan memandu terlalu laju kerana ia bukan sahaja membahayakan nyawa pemandu dan pemandu lain, tetapi juga menyebabkan enjin dibasahi air.

7. Selepas meredah jalan dinaiki air, elakkan terus memandu laju kerana sistem brek tidak berfungsi sepenuhnya berikutan permukaan brek yang basah.

8. Pandu perlahan. Kelajuan melebihi 80 km/j akan mengakibatkan kenderaan anda mengalami Hydroplaning. Ia adalah satu fenomena di mana tayar kenderaan anda kurang menyentuh permukaan jalan dan ianya seakan-akan meluncur di atas jalanraya.


Friday, December 6, 2013

Body scrub wangi. Best!

Petang tadi pergi berjalan-jalan di Tesco Extra berhampiran rumah. Tujuan utama nak pergi cosway! Mahu beli bedak yg sememangnya dh pakai sejak dh pandai nk melawo dulu2. Hahah :D

Pusing2 kedai cosway tu. Tup2 terpandang body scrub cherry blossom. Macam best jew.. macam wangi jew. Terus beli. Harga dlam 15 hengget.

Dah try.. memang wangi. Best2 .. td lepas solat maghrib, cella bersalam.. tup tup taknak lepas tangan saya. "Hmm.. wangi nye tangan mama".. hehe. A'ah la, wangi nye tahan jugak. Rasa td dh basuh pinggan mangkuk. Hihi. ;)

So leh layan la. Hihi ..
Ni gambar body scrub tu

P/S : dibawah ni gambar gula2 susu yg dibeli di cosway jugak. Sedap! Harganya RM8.50. Kalu gula2 susu kt luar murah sket dok .. huhu

Thursday, December 5, 2013

Durian crepe oh durian crepe sedap!

Assalamualaikum!

Ini durian crepe pertama saya di bulan december. Sedap sangat!
Saya beli kt area bandar bukit puchong 2.. 

Makan durian crepe ni buat kita lupa segala-galanya. Hahah :D. Kejam kann. Tapi saya mmg suka durian crepe ..

Jadi kalu sesapa rasa ade stress ke.. rasa cam down ke.. jangan lupa makan durian crepe. InsyaAllah,  rasa kenyang .. hati pun senang! ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...